Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sv. Sára Salkaházi

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Veľa ľudí mi povedalo: „Nemáme vari na Slovensku svätých?“ Nuž, máme, len je ich pomenej než v takom Taliansku či Francúzsku. Ale sú rovnako veľkí.

Sv. Sára Salkaházi Natália Ložeková / natalialozekova.sk

napríklad taká Sára Salkaházi. Že kto? No prosím! Ani o nich nevieme. Narodila sa v Košiciach, dcéra miestneho podnikateľa. Aj preto sa nenarodila v dome, ale rovno v hoteli. Mimochodom, ten hotel stál na mieste dnešného Double Tree (Hiltonu). Sáru pokrstili v Dóme sv. Alžbety. Vyrastala v Košiciach a radšej sa hrávala s chlapcami než s dievčatami. Mala taký temperament. Jej spolužiačky ju opisujú ako výmyselníčku duchaplných žartíkov. Ako tínedžerka skúšala písať divadelné hry. Vyštudovala Košický učiteľský inštitút a neskôr sa vyučila ako kníhviazačka. Od roku 1919 publikovala v rôznych novinách, získala novinársky preukaz. Do denníka si napísala: „Samostatnosť, cigarety, kaviareň, túlanie sa po šírom svete s rukami vo vreckách...“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite