Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Luther a Erazmus

.pavel Hanes .stĺpčeky .reformácia podľa kazateľa

Reformačná dráma, ktorú nečakane iniciovali Lutherove tézy, odkryla rozdiely v názoroch svojich protagonistov. Spojenci, jednotní v kritike starého poriadku, sa závažne odlišovali v plánoch, ako ho zmeniť. Tento problém sa jasne ukázal na vzťahu Luthera s Erazmom.

Luther a Erazmus

„Erazmus zniesol vajce a Luther ho vysedel,“ tak videli pôvod reformačných udalostí ich súčasníci. Erazmus Rotterdamský (1467 – 1536), považovaný za najvýznamnejšieho humanistu 16. storočia, bol podobne ako Luther mních augustiniánskeho rádu, kňaz, doktor teológie a učiteľ na univerzite. Na rozdiel od neznámeho Luthera, ktorý bol v prvom rade motivovaný trpiacim kresťanským svedomím, pranieroval obdivovaný „kráľ humanistov“ skazenosť skôr z hľadiska kozmopolitnej etiky a kresťanskej filozofie. Na tento účel majstrovsky využíval iróniu a satiru. Odpoveď na neporiadky videl v návrate cirkvi k jej začiatkom v dejinách a literatúre. „K prameňom!“ – ad fontes – bolo jedným z hesiel Reformácie. Z tohto dôvodu útočil nielen na úpadkový stav okolo seba, ale svojou vedeckou prácou umožnil prístup k zakladajúcemu textu kresťanskej cirkvi v jeho pôvodnom jazyku – v roku 1516 vydal Novú zmluvu v gréčtine. Jeho Parafrázy biblických textov sprístupňovali Bibliu aj ľuďom, čo neboli teologicky školení.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite