Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sv. Juraj

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

 Sú svätci, ktorí sú hrdinovia alebo niečo hrdinské urobili. A sú svätí, ktorých si síce uctievame, ale o ich existencii sa toho až tak veľa nevie alebo sa nevie takmer nič. Takýto bol aj svätý Juraj.

Sv. Juraj Natália Ložeková / natalialozekova.sk

meno Juraj sa na Slovensku spája s Jánošíkom, ale, povedzme si pravdu, nositeľov tohto mena na celom svete je neúrekom. Aj súčasný pápež má krstné meno Jorge, teda Juraj.

Hoci sa svätý Juraj uctieva po celom svete, spomína ho najmä Legenda aurea (Zlatá legenda), spis o živote svätých napísaný v 13. storočí.

Mohli by sme teda o Jurajovi hovoriť veľa. Napríklad aj to, že Gruzínsko nesie jeho meno (Georgia). Pokiaľ však ide o Juraja, pre mňa je dôležité jedno. Legenda vraví, že sa vraj bil s drakom. A už vidím, ako sa niektorí pousmejú a povedia si „No iste, už len tento potom mohol existovať!“ Ale pomenovať nejakú náboženskú skúsenosť nie je ľahké, na to sa nám hľadajú slová len ťažko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite