Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako to, že u vás Rómovia pracujú

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

Chodia za nami do dediny rôzni starostovia, primátori, poslanci aj aktivisti. Pýtajú sa vždy na to isté. Ako sa vám podarilo zamestnať Rómov v tejto hladovej doline? A hlavne, ako to, že aj pracujú?

Ako to, že u vás Rómovia pracujú Natália Ložeková / natalialozekova.sk

my ich vždy usadíme a spravíme im kávu. Niektorí odídu hneď po vypití, keď zistia, že v tom nie sú žiadne zázračné dotácie. Iní vypijú ďalšie dve kávičky, počúvajú, pýtajú sa, dokonca prídu znova. To sú tí akční. Máme veľkú spotrebu kávy. A potom sú tu hviezdy. Naposledy z Raslavíc. Starosta, ktorý rozbehol celý proces tak intenzívne, že prekvapil aj nás. A my sme si mysleli, že nás už nič neprekvapí.

Ako tak starostovia chodia a majú tisíce otázok, my starší muži si čoraz viac uvedomujeme, že si nevieme zapamätať tie isté odpovede. A tak ich musíme s tými otázkami predbehnúť. Rozhodli sme sa pre všetkých zvedavcov založiť tréningové centrum. Tam prednášame.

„Všade, kde sa podarilo Rómov posunúť dopredu, bol za tým starosta, v dvoch prípadoch kňaz, sem-tam neziskovka.“

Minulý týždeň sme realizovali prvé školenie. Bolo o obecných sociálnych podnikoch. Za pätnásť rokov existencie sme v ňom vyskúšali všetkých nezamestnaných z obce. Zistili sme, že tých schopných je väčšina. A bolo nepodstatné, či je ten človek bez práce biely, čierny, Eskimák alebo Indián. Buď chce, alebo nechce robiť. A tí čo chceli, aj uspeli. Dnes každý v dedine vie, kto je kto. Každý absolvent sociálnej práce či rómsky aktivista vám bude hovoriť celé litánie o pilieroch pre riešenie rómskeho problému: teda o zamestnaní, vzdelaní a bývaní. No spôsob, ako to zabezpečiť, je už čistá virtuálna realita. Vyskúšali sme si vlastný štýl. Dali sme do toho vlastné zdroje a prinieslo nám to výsledky, ktoré nás ohromili, ale hlavne potešili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite