Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lujza de Marillac

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Lujza de Marillac je superžena. Teda, nie je to žena z komiksov. Lujza je žena, ktorú si dnes môže dať za vzor veľmi veľa žien. A prečo? No, lebo Lujza.

Lujza de Marillac Natália Ložeková / natalialozekova.sk

bola nemanželským dieťaťom baróna de Marillac. O jej matke nevieme nič. Keďže bola pre svoj pôvod čiernou ovcou rodiny, príbuzní ju už v detskom veku poslali na kláštornú výchovu k dominikánkam. Pre finančné ťažkosti rodiny potom dali Lujzu do opatery k chudobnej žene, ktorá sa starala o viaceré dievčatá.

Keď mala Lujza 22 rokov, získala vzdelanie, základy ručných prác. V tomto období sa dozvedá pravdu o svojom pôvode a prepadne pocitom menejcennosti. Zo zúfalstva chce vstúpiť do kláštora. No príbuzní jej našli primeraného partnera Antona Le Gras. Lujza sa z poslušnosti vydala, narodil sa jej syn Michal, ale keď prišli nepríjemnosti – manželova dlhá choroba a finančné ťažkosti, chcela svojho manžela opustiť. Opäť zasiahli príbuzní a nedovolili jej to. A tak sa Lujza utápala v slzách, v menejcennosti, depresiách, nezvládnutom živote. Chodila od lekára ku kňazovi, od spovede po lieky. Skúšala všetkých dobrých spovedníkov v Paríži. Až jej ktosi odporučil Vincenta de Paul.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite