Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šimon Stylita

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Keď sa povie „otcovia púšte“, naplní ma obdiv a túžba žiť životom týchto mužov. Keď sa však povie „stylita“, namiesto obdivu vo mne začnú kolovať rôzne pocity. Najprv však treba povedať, kto to ten „stylita“ vlastne je.

Šimon Stylita Natália Ložeková / natalialozekova.sk

nuž, človek, ktorý stojí na stĺpe. Taký bol aj Šimon, muž z Cilície. Keďže bol veľmi silný, chcel dosiahnuť svätosť rýchlejšie než ktokoľvek iný. Vstúpil do kláštora a jeho cieľom sa stalo, aby preňho slová „Už stačí, nevládzem“ prestali existovať. A tak ho počas 40-dňového pôstu nachádzame v mníšskej cele, kde sa vôbec nedotkne jedla. Nájdu ho krátko pred Veľkou nocou v bezvedomí pri miske plesnivých placiek. Šimonovi pôst nerobí ťažkosti a začne ešte viac bojovať sám so sebou čoraz ťažšími skutkami. Jeho vnímanie spásy bolo trochu čudné: čím viac trpím, tým som bližšie k nebu. Nedokázal sa vraj modliť (intelektuálne), a preto modlitbu nahrádzal čoraz väčšími skutkami pokánia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite