Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lutherova „skúsenosť vo veži“

.pavel Hanes .stĺpčeky .reformácia podľa kazateľa

Lutherova odvaha vzoprieť sa štátnej aj cirkevnej moci na ríšskom sneme vo Wormse vzbudila veľké nadšenie a veľký hnev. Prívrženci v ňom videli Božieho hrdinu, odporcovia pomýleného rebela.

Lutherova „skúsenosť vo veži“ Natália Ložeková / natalialozekova.sk

pokusy vysvetliť, odkiaľ pochádzala jeho skalopevná istota a duchovná sila, trvajú dodnes.

Hoci reformačné dianie bolo veľmi zložité a pôsobilo v ňom veľa rozličných síl a ideových prúdov, jeho najčastejšie diskutovaným spúšťačom je zrejme Lutherova náboženská skúsenosť – takzvaná „skúsenosť vo veži“ (Turmerlebnis) – nazvaná podľa umiestnenia pracovne, ktorú mal ako profesor teológie vo veži wittenberského kláštora. Hoci táto udalosť patrí k tomu, čo by sme mohli nazvať „mytológiou Reformácie“, nie je celkom jasné, kedy a ako presne sa odohrala. Napriek tomu sa pri nej treba zastaviť, keďže sa stala teologickým impulzom reformačných udalostí.

Z Lutherovho života vieme, že náboženstvo bral vážne a prežíval ho hlboko emocionálne. Ako dvadsaťdvaročný začal v Erfurte študovať právo, ako si to veľmi želal jeho otec.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite