Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Už ani Rómovia nie sú, čo bývali

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

Najväčší trest, ktorý udeľuje rómska komunita, je vylúčenie. Zuzana, žena z tejto komunity, sa nevedela vpratať do kože. Preto musela odísť preč.

Už ani Rómovia nie sú, čo bývali Natália Ložeková/natalialozekova.sk

po roku sa však vrátila a porodila dieťa v neďalekej nemocnici. Po dvoch dňoch z nej ušla a išla sa opäť flákať. Malú Veroniku, svoje dvojdňové dieťa, tam nechala. Rodina sa za Zuzanu hanbila. Bolo jej jasné, že sa k svojmu dieťaťu nevráti a dieťa skončí v detskom domove. Napriek tomu išli malú Veroniku do nemocnice pozrieť.

Ako mi neskôr povedala Mária, jej terajšia náhradná mamka: „Tak mi buchla do šerca, keď na mne kukla a lapila me za palec. Už som znala, že je moja, že nemôžem ju tam nechac.“ Jednoducho si zobrala dievčatko z nemocnice domov a začala sa oň starať. Mária, sesternica z druhého kolena. Papierovo to neriešila nijako. Tvárila sa, že dieťa vychováva jej matka a tak to nikto neriešil. Matka síce nežila v obci, ale poctivo si raz do mesiaca prišla po podporu a ďalšie dávky. Peniaze zobrala za seba aj za dieťa a zmizla. Márii, ktorá sa príkladne starala o jej dieťatko, nedala nič.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite