Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

V Skutkoch apoštolov sa v kapitole 22 píše, že keď vojaci priviazali sv. Pavla a chystali sa ho pri výsluchu týrať, opýtal sa ich: „Smiete bičovať rímskeho občana, a to bez súdu?“

Český týždeň Tomáša Němečka Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v tejto situácii sa ocitol inžinier Petr Jašek (53) pri svojej humanitárnej misii za kresťanmi v Sudáne. V decembri 2015 ho tamojšia tajná služba zatkla na letisku. Člen kladenského zboru Cirkvi bratskej (a spolupracovník svetovej siete Voice of Martyrs, Hlas mučeníkov) strávil vo väzení bez súdu 445 dní. Koncom tohtoročného januára dostal vo vykonštruovanom procese 23,5 roka za špionáž a šírenie nenávisti medzi náboženskými komunitami. V reáli jeho „zločin“ spočíval v tom, že odovzdal pomoc vo výške 5 000 dolárov ťažko zranenému mladému konvertitovi na kresťanstvo a natočil jeho príbeh (mladík sa zúčastnil na študentských protestoch, provládne milície ich rozohnali Molotovovými kokteilmi). Petr Jašek bol prvý Európan v Sudáne, ktorého po zatknutí neprepustili na kauciu, ale naopak mal byť exemplárne potrestaný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite