Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hospodársky nacionalizmus nefunguje

.dalibor Roháč .stĺpčeky .týždeň v ekonomike

Poľský minister financií Mateusz Morawiecki má patriť medzi modernejšie tváre strany Právo a spravodlivosť. Ale jeho plány také isto nie sú.

Hospodársky nacionalizmus nefunguje Natália Ložeková / natalialozekova.sk

štyridsaťosemročný bývalý bankár má pracovné a študijné skúsenosti z Nemecka, slušnú angličtinu a je autorom prvej poľskej učebnice práva EÚ. Jeho plán, ktorý ohlásil už vo februári minulého roka, s ambíciou oživiť poľské hospodárstvo prostredníctvom reindustrializácie a „repolonizácie“ je však rovnako zatuchnutý ako viaceré východiská jeho strany. A po roku jeho fungovania možno bezpečne dodať, že nefunguje.

Morawiecki má pravdu, keď hovorí, že sa za posledné roky predchádzajúcej vlády poľský rast spomalil, z priemeru 5,5 % v rokoch 2004 až 2009 na 2,6 % počas obdobia 2012 až 2015. Na vine bol okrem svetovej hospodárskej krízy najmä nízky objem investícií, ktoré v poľskej ekonomike dosahujú dlhodobo okolo len 20 % HDP v porovnaní s európskym priemerom 28 %.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite