Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reformácia a problém autority

.pavel Hanes .stĺpčeky .reformácia podľa kazateľa

V seriáli venovanom 500. výročiu Reformácie pokračujeme ďalším dielom. Tentoraz bude témou spor Luthera s cirkevnými autoritami svojej doby a jeho následná exkomunikácia.

Reformácia a problém autority Natália Ložeková / natalialozekova.sk

zo zamýšľanej akademickej dišputy, ktorá sa mala venovať len zneužívaniu odpustkov, sa nečakane stal medzinárodný teologicko-politický konflikt medzi najvyššou autoritou rímskeho cirkevného impéria a nemeckým národom reprezentovaným jedným mníchom s Bibliou a skúsenosťou Božieho odpustenia. Prečo?

Popularita Lutherových propozícií z 31. októbra 1517 bola veľkým prekvapením. V marci 1518 v liste jednému priateľovi napísal: „Nemal som v úmysle rozširovať ich... teraz, keď sa toľko tlačia a prekladajú, ľutujem, že som ich splodil...“ Zároveň poslal propozície aj arcibiskupovi v Mainzi a cez neho sa už v decembri dostali do rúk pápeža Leva X. Pohotový preklad z latinčiny do nemčiny a relatívne nedávny vynález kníhtlače zabezpečili ich rýchle šírenie – už v decembri sa tlačili v Norimberku, Lipsku a Bazileji.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite