Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Babišove korunové dlhopisy

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Už ste na tomto mieste dlho nečítali o Andrejovi Babišovi, všakže? Teraz o ňom píšem každé tri týždne, lenže jeho daňová lapália sa obísť nedá. (A potom si dám od neho načas pokoj...)

Babišove korunové dlhopisy Natália Ložeková / natalialozekova.sk

miliardára, mediálneho magnáta a ministra financií opäť dohnala jeho nezdržanlivosť a chtivosť. V roku svojho vstupu do politiky – 2013 – si nakúpil dlhopisy svojho Agrofertu; podľa svojich slov za 1,4 miliardy korún (52 miliónov eur). V tom roku to totiž bolo extrémne výhodné. Daň z dlhopisových úrokov sa zaokrúhľovala na celé koruny nadol, takže ak niekto vydal dlhopis v hodnote 1 Kč, daň vo výške niekoľkých halierov sa zaokrúhlila... na peknú čistú nulu. Preto Agrofert vydal tri miliardy dlhopisov v hodnote jednej koruny (namiesto troch dlhopisov v hodnote jednej miliardy) a Babiš si polovicu kúpil. Keďže mali šesťpercentný úrok, Babiš získal nezdanených 75 miliónov ročne. Isteže si Agrofert mohol kdekoľvek požičať za polovičný úrok – ale takto si ešte umelo vytvoril daňovo uznateľný náklad.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite