Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sloboda zvíťazí – v dlhom horizonte

.dalibor Roháč .stĺpčeky .týždeň v ekonomike

Inaugurácia prezidenta Trumpa a oznámenie britskej premiérky o odchode Spojeného kráľovstva zo spoločného európskeho trhu sa zdá bodom zlomu. Zaniká svet, na ktorý sme boli zvyknutí?

Sloboda zvíťazí – v dlhom horizonte Natália Ložeková / natalialozekova.sk

končí sa svet, v ktorom bola Amerika odhodlaná brániť „Európu jednotnú, slobodnú a v mieri“ (ako ju v roku 1989 nazval Bush starší) či svet, v ktorom bariéry pre obchod a pohyb ľudí, služieb či kapitálu postupne zanikali?

Treba sa pripraviť na roky, počas ktorých uvidíme návrat protekcionizmu a medzinárodných konfliktov. V hre je oslabenie NATO s vážnymi dôsledkami pre Európu. Reálne je aj oslabenie mechanizmov, ktoré veľké svetové ekonomiky udržujú otvorené a návrat ťažkopádnych priemyselných politík.

Odchod Spojeného kráľovstva zo spoločného trhu je príkladom. Niektorí z tých, ktorí podporovali brexit, to zdôvodňovali tým, že odchod umožní Británii roztiahnuť krídla a stať sa skutočne globálnou obchodnou veľmocou. Možno. Bezprostredný efekt brexitu však znamená návrat k obchodným bariéram s kontinentom, na ktorý odchádza takmer polovica britského exportu, a tiež stratu privilegovaného britského prístupu na trhy 50 krajín, s ktorými má Európska únia uzavreté obchodné dohody.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite