Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Velimir Chlebnikov

.lucia Piussi .stĺpčeky .priama reč Lucie Piussi

Básnik, ktorý len tak trúsil svoju poéziu a o jej konečnú podobu sa nestaral. Nečítali ho davy. No davmi zbožňovaný Majakovskij o ňom povedal, že ovplyvnil viac básnikov ako ktokoľvek iný.

Velimir Chlebnikov Natália Ložeková / natalialozekova.sk

zbohom, džbány / na hlavách smutnookých žien / s pomalou chôdzou.“ Velimir Chlebnikov si vraj svoje verše schovával tak, že ich zašíval do vankúša. Chlebnikov. Jeho obraznosť uchvacuje. Jeho život bol taký strastiplný a divý, keď si o ňom čítame, túlanie, hlad, krutosti v armáde, nedostatok akéhokoľvek pohodlia a domova a taký uchvacujúci v jeho vlastnej poézii! „Málo mi treba! / Krajíček chleba / A kvapku mlieka. / A okruh neba, / Mračná, čo letia.“ Nemusel spať, jesť, triasol sa od zimy a písal verše. V skvelej Fontáne črepov, ktorú vydalo vydavateľstvo F. R. & G., sú zozbierané okrem Chlebnikovových básní aj životopisné čriepky a postrehy spolupútnikov, futuristov aj neskorších literátov, obdivovateľov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite