Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štát nemá podnikať

.ján Oravec .stĺpčeky .týždeň v ekonomike

Ministerstvo dopravy je príkladom rezortu, ktorý nielen nerešpektuje, že štát nemá podnikať, ale dlhodobo robí opak – nerozumne až hlúpo míňa peniaze slovenských a európskych daňovníkov.

Štát nemá podnikať Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ersékovo ministerstvo míňa spoločné zdroje na financovanie aktivít, ktoré pritom súkromný sektor už zabezpečuje. Príkladom z dávnejšej doby je dopravné spravodajstvo. S rozvojom informačných technológií začali súkromné rádiá poskytovať aktuálne dopravné informácie, to však nebránilo verejnému sektoru, aby nerušene nepokračoval vo vyhadzovaní eurofondov a prostriedkov slovenských daňovníkov na financovanie takzvanej Zelenej vlny, paralelného dopravného spravodajstva. Príkladom z posledných dní je štátny systém dopravných máp pre vodičov, ktorý obstaral ešte predchádzajúci minister a súčasný pasívne asistoval pri jeho uvedení.

Cestujúca verejnosť nie je odkázaná na službu, ktorú jej poskytne štát za desiatky miliónov eur (vyše 14 miliónov na obstaranie a takmer dva milióny ročne na prevádzku). Všetci už dávno využívame služby ako Google Maps či Waze. Keďže sú k dispozícii zdarma, míňanie prostriedkov daňovníkov na to isté je hlúpe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite