Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Obamova póza proti Izraelu

.dalibor Roháč .stĺpčeky .týždeň v ekonomike

Čo urobí administratíva, ktorej osem rokov bolo poznamenaných najdramatickejším rozkladom bezpečnostných štruktúr od roku 1945? Začne moralizovať o palestínsko-izraelskom konflikte.

Obamova póza proti Izraelu Natália Ložeková / natalialozekova.sk

kým Rusko s Iránom zabetónovali v Sýrii svoj vplyv v regióne na desaťročia dopredu, Obama s Kerrym nadobudli dojem, že nastal správny čas uštedriť Izraelu poslednú lekciu v podobe nevetovania rezolúcie Bezpečnostnej rady, nasledovanej Kerryho rečou o ceste k mieru na Blízkom východe.

Tak rezolúcia, ako aj Kerryho prejav boli nahrávkou na smeč mäkkému antisemitizmu na politickej ľavici. Tá vidí existenciu Izraela a jeho obranu pred vonkajšími hrozbami ako prapríčinu smutného osudu palestínskych Arabov – ignorujúc predátorstvo ich politických lídrov a cynizmus ich arabských susedov.

Nejde o to, že by Izrael a jeho osídľovanie sporných území mali byť oslobodené od kritiky. Nemali. Kritika však musí byť úmerná veľkosti problému. To, že je OSN voči Izraelu vysadená, pripustil pred pár týždňami aj generálny tajomník Pan Ki-mun, podľa ktorého disproporčný počet rezolúcií, komisií a správ proti Izraelu budúcnosť palestínskym Arabom skôr komplikuje, než uľahčuje. Podobne aj nový líder demokratov v americkom Senáte Chuck Schumer je presvedčený, že rezolúcia a podobné iniciatívy posilňujú extrémistov na oboch stranách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite