Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pravidelná dávka: Platón a jeho dedičstvo

.jakub Betinský .stĺpčeky .spoločnosť

V našom podcaste sme sa nedávno rozprávali o Platónovi. Vedeli ste, že to nie je jeho meno? Volal sa Aristocles a „Platón“ bola prezývka, ktorá údajne pochádza z jeho zápasníckych čias. Mal široké plecia a „platys“ je po grécky „široký“. Tento koreň nájdeme aj v našom slove „plató“ (náhorná plošina) či anglickom „platoon“ (čata).

.pravidelná dávka: Platón a jeho dedičstvo

môjho hosťa som poprosil o tri zásadné Platónove myšlienky. Prvá je o bohoch. Bohovia Olympu sú hašteriví, závistliví, pomstychtiví. Inými slovami, sú až príliš ako ľudia, nedokonalí, odkláňajú sa od idey božskosti, dokonalosti. Platónov učiteľ Sokrates bol Aténami odsúdený na smrť práve za kritiku bohov a Platón v nej pokračoval. 

Nešlo ale o sekularizáciu spoločnosti, ale o cizelovanie pojmu „boh“, ktorý sa posúva k idey jedného nedeliteľného Dobra. Platón takpovediac započal dnešnú „filozofiu náboženstva“ a na jeho myšlienky rýchlo nadviazali Plotinus (zakladateľ neoplatonizmu) a kresťanskí myslitelia ako Origenes a sv. Augustín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite