Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pravidelná dávka: Top tipy proti smútku

.andrej Zeman .stĺpčeky .spoločnosť

Tomáš Akvinský žil v stredoveku, ale je plný životnej a duchovnej múdrosti. Je pritom, ako uvidíme, v mnohom čisto praktický. Dnes si spomeňme na jeho päť tipov pre situáciu, keď pre niečo smútime.

.pravidelná dávka: Top tipy proti smútku

v prvom rade, rozoznáva štyri typy smútku: úzkosť, apatiu, ľútosť a závisť. Pre definíciu úzkosti cituje Akvinský Jána z Damasku: „Keď nám isté obávané zlo spôsobuje strach, prítomnosť tohto zla spôsobuje smútok.“ Apatia, respektíve meravosť, nastáva vtedy, keď je „myseľ ťažená natoľko, že aj naše ruky a nohy stratia svoju hybnosť“. Ľútosť cítime, keď sme smutní z nešťastia iného. A závisť, vraví, je „smútok z dobra druhého“. Čo teda robiť, keď zažívame aspoň jednu z týchto situácií?

Po prvé, doprajme si niečo, čo nás poteší. Keď nás premáha smútok, kúpme si niečo lahodné, choďme na prechádzku, otvorme si knihu, pusťme si film, seriál atď. Druhý tip: Vyplačme svoj smútok: „Bolestivé veci bolia viac, ak ich v sebe zavrieme… Keď ich však vypustíme… vnútorný smútok sa zmenší.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite