Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.stredná Európa Milana Niča: Čím prekvapil Robert Fico v Berlíne?

.milan Nič .stĺpčeky .európa

Stretnutie slovenského premiéra s nemeckým kancelárom sa konalo v ten istý deň, ako sa Robert Fico stretol s premiérom Ukrajiny. V čom bolo prekvapením, z čoho sa Fico Scholzovi vyžaloval a ako Nemci vnímajú Slovensko po voľbách?

.stredná Európa Milana Niča: Čím prekvapil Robert Fico v Berlíne?

robert Fico sa stretol s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v ten istý deň, ako v Užhorode rokoval s ukrajinským premiérom Denysom Šmihaľom. Prečo práve toto načasovanie a o čom spolu hovorili Fico a Scholz v Berlíne? 

Bol to náhradný termín preložený z polovice decembra, keď Olaf Scholz dostal covid. Chcel sa s Ficom stretnúť ešte pred mimoriadnym samitom Európskej rady k Ukrajine, veľa voľných termínov asi nemal, tak to zhodou okolností pripadlo akurát na deň, keď mal Robert Fico predtým aj rokovanie v Užhorode. S Olafom Scholzom šlo o večerné stretnutie – najskôr spolu hovorili medzi štyrmi očami, potom bola tlačová konferencia, aby sa stihli večerné správy, a nakoniec tzv. plenárka, čiže stretnutie delegácií ako pracovná večera.

Údajne malo dobrý úvod, hovorilo sa tam o pripravených veciach a rozšírení bilaterálnej spolupráce. Pokiaľ ide o zvyšok, nemeckú stranu zaskočilo, že  takmer polovicu večere slovenský premiér venoval domácim témam. Akoby chcel kancelárovi Scholzovi vysvetliť, čo ho motivuje do určitých krokov,  čo mu „robili“ minulé vlády, v akom stave prebral krajinu. Kancelár pritom potreboval prediskutovať spoločné európske témy. Bolo to partnerské stretnutie, na ktorom sa mali nastaviť ďalšie vzťahy.

ako teda Nemci vnímajú situáciu u nás?

Nebol som pri tom, ale k vývoju na Slovensku mal podľa mojich informácií z Úradu spolkového kancelára zopár cielených otázok a dva politické odkazy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite