Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica .týždňa: Kniha, kde sa nepíše o lietaní na metle

.hana Chorvátová .stĺpčeky .knižnica

Osudy čarodejníc, stríg, bosoriek aj ich mužských spolupútnikov z raného novoveku priťahujú už niekoľko desaťročí značnú pozornosť. Vychádzajú o nich práce rôznej kvality. Niektoré farbisto opisujú tance bosoriek s diablom či lietanie na metle, iné triezvo rozoberajú dôvody, prečo kúzelnícke a čarodejnícke procesy sprevádzali európske 16. – 18. storočie.

Knižnica .týždňa: Kniha, kde sa nepíše o lietaní na metle Petr Kreuz: Kouzelnické a čarodějnické procesy v českých zemích a ve střední Evropě. Praha, Scriptorium 2022, 532 strán.

autori riešia otázku, či sú súdy s osobami praktizujúcimi kúzla a mágiu len európskou záležitosťou raného novoveku alebo či ide o antropologickú konštantu – jav prítomný v rôznych spoločnostiach naprieč stáročiami a kontinentmi. Napokon, ako poukazujú mnohí kultúrni antropológovia, aj dnes sa s kúzelníctvom a čarodejníctvom stretávajú štáty v Afrike a viera v mágiu, kúzelníkov a čarodejov ovplyvňuje ich náboženský, spoločenský a politický život.

rusko bez čarodejníckych procesov?

V Českej republike pôsobí od roku 1996 spolok a vydavateľstvo Scriptorium so špecializáciou na nekomerčné vydávanie odborných publikácií z histórie. Väčšinou ide o úzko špecializované knihy s bohatým poznámkovým aparátom vychádzajúcim z dlhodobých výskumov. Koncom roku 2022 tu vyšla kniha historika a archivára Petra Kreuza Kouzelnické a čarodějnické procesy v českých zemích a ve střední Evropě, ktorá zaznamenala nebývalý čitateľský záujem. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite