Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Čo sú to tie ideológie

.jakub Betinský .stĺpčeky .spoločnosť

Ako sa vraví, „rozmohl se nám tady takový nešvar“. Konkrétne ten, že sa vo verejnom diskurze začalo často skloňovať slovíčko „ideológia“. To by ešte neprekážalo, len ľudia, ktorí ho používajú, ho zjavne nepoužívajú s pochopením.

.zvedochtivé čítanie: Čo sú to tie ideológie HANNELORE FOERSTER/STRINGER/GETTY IMAGES Karl Marx v umeleckej inštalácii Ottmara Hörla v nemeckom meste Trier v roku 2013.

čo je to ideológia a prečo sa podľa niektorých vymyká definícii? Nad tým sa dnes spoločne zamyslíme. Existuje séria kníh, celkom hrubých, ktoré sa nazývajú Oxfordské príručky, tzv. Oxford Handbooks, a jednotlivé knihy sa venujú špecifickým témam ľudského poznávania. Hľadanie definície ideológie opieram o prvú kapitolu z jednej tejto príručky s názvom The Oxford Handbook of Political Ideologies, ktorej autorom je profesor Bo Stråth z Helsinskej univerzity.

ideológia, veda o ideách?

Ideológia bola ako pojem prvýkrát použitá v rámci francúzskej osvietenskej filozofie po Francúzskej revolúcii a jej vynálezcami boli francúzski myslitelia, ktorých nazývali ideológmi. Obsah tohto pojmu bol pre nich jednoznačný. Ideológia bol nový vedný odbor. Ako biológia je veda o živote, geológia veda o zemi či antropológia o pôvode človeka a jeho vývoji, cieľom ideológie bolo štúdium ideí, myšlienok, ich dejinných vzorcov a zákonitostí.

Zakladatelia ideológie ako vedy pracovali s predpokladom, že idey je možné študovať ako univerzálne a nomotetické kategórie, teda také, ktoré odhaľujú zákony a zákonitosti ľudského vývoja. Táto ambícia sa dá prirovnať k súčasnej vedeckej disciplíne v rámci humanitných vied, ktorú nazývame dejiny ideí (history of ideas). V podobnom čase ako ideológovia sa o podobnú vec snažil francúzsky intelektuál Auguste Comte (žil na prelome 18. a 19. storočia), ktorý vymyslel pojem sociológia a bol prvotným hýbateľom tejto osvietenskej vednej disciplíny. Tá išla ruka v ruke s jeho pozitivizmom, o ktorom si niekedy v budúcnosti ešte povieme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite