Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sága Sagana sa nekončí. Začína sa nová časť

.peter Matuška .šport .šport

Titulky znalcov scény potrebovali šokovať svet správou, že Peter Sagan tento rok ukončí kariéru. Ale asi netreba rýchlo písať, skôr viac počúvať a čítať. On ju neukončí. Začína niečo staronové.

Sága Sagana sa nekončí. Začína sa nová časť DEAN MOUHTAROPOULOS/GETTY IMAGES 21. august 2014 Rio de Janeiro, Brazília: Peter Sagan na Olympiáde počas pretekov v horskej cyklistike v disciplíne cross country.

ide do lesa, kde sa mu to celé prihodilo. Ale to, čo za sebou nechal na cestách krútením všetkých tých koliesok, stojí za poriadne obzretie, tak poďme na to.

Len aby ste mali predstavu. Keď som vo svojom archíve napísal do vyhľadávača „Sagan“, tak som zistil, že to, čo čítate, bude položka s číslom asi 2000, ktorú si pod týmto názvom uložím.

V roku 2008 som prišiel na redakčnú poradu istého nemenovaného slovenského média a povedal som, že „Sagan podpísal zmluvu s Liquigasom“. Pamätám si pohľady zodpovedných vedúcich pracovníkov v štýle: „Terazky ste akou rečou hovorili?“. A počúval som poznámky: „Čo je to Sagan? To sa natiera na chleba? Píš o futbale a o hokeji. To ľudí zaujíma, to sa predáva!“

Mimochodom, doteraz nepadlo slovo cyklistika. Tipujem, že som ho nemusel použiť, každý vie, o kom a o čom tu číta. Cyklistika vďaka Petrovi Saganovi začala byť známou nielen v slovenských redakciách, ale aj na slovenských dedinách.

A potom to išlo rýchlo. Nemusel som obhajovať články o ňom. Už boli iné otázky. „Čo dnes Sagan? Čo má zajtra? S kým bude jazdiť? S kým chodí? Čo jeho rodina?“ Peter si vybicykloval nielen záujem médií, ale aj fanúšikov, manažérov, trénerov, sponzorov, priateľov, nepriateľov, súperov. A chtiac-nechtiac sa veľa novinárov stalo závislými od jeho osoby.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite