Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

MS v Katare: Veľa politiky, žiadne pivo

.peter Matuška .šport .šport

Keď je festival futbalu bez piva a klobásy, tak to človek nejako vydrží. Ale plný klamstiev, neschopnosti a politiky? Treba si zvykať? Asi áno, pretože udalosti na MS v Katare začínajú byť pre bežného fanúšika, ktorý si chce vychutnať futbal, otravné. Vládne chaos, zmeny na poslednú chvíľu a rozhodcovia vyzerajú byť úplne zbytoční.

MS v Katare: Veľa politiky, žiadne pivo DEAN MOUHTAROPOULOS/GETTY IMAGES 23. november 2022 Doha, Katar: Nemeckí futbalisti si na znak protestu zakrývajú ústa. Zo zápasu Nemecko – Japonsko 1:2.

ešte nikdy sa futbalový turnaj svetovej úrovne neposudzoval tak diametrálne v dvoch pohľadoch – politickom a športovom. Tak som si povedal, že budem viac čítať, pozerať, počúvať a vydržím po osemfinále. A že si urobím radšej názor a nadhľad, ako by som mal rýchlo písať a komentovať nezmysly. Také tie „futbalovo odborné“. Ktorých som sa fakt nemohol nabažiť v posledných týždňoch na sociálnych sieťach plných absolventov vysokej školy života. Dobrý futbal (a v Katare sa naozaj hrá dobrý futbal) sa schoval pod politiku, hoaxy, dezinformácie a špekulácie. Keď k tomu pridáme korupciu v Medzinárodnej futbalovej federácii (ďalej len FIFA) a platobnú schopnosť arabského sveta, získame zaujímavú zmes. Pozrime sa na to, ako politika zamiešala futbalom a futbal politikou.

dúhová páska

„Majstrovstvá sveta sa začali, musíme sa sústrediť na futbal. Zákaz od FIFA (nosiť kapitánom na rukáve dúhové pásky ‚One Love‘) považujeme za vedľajšiu záležitosť,“ bola reakcia z anglického tímu. Tréner Gareth Southgate dokonca výslovne vyjadril „pochopenie pre situáciu vo FIFA“. „Mohol by sa vytvoriť precedens a potom by bolo ťažké urobiť čiaru s ohľadom na politické posolstvá. Hráči a ja sme sa za posledných 24 hodín už do tejto témy nezapájali. Každý vie, za čím stojíme. Ale teraz, keď sa začali majstrovstvá sveta, musíme sa sústrediť predovšetkým na futbal. Téma nás nesmie rozptyľovať,“ povedal anglický tréner. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite