Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Billy Beane vie zostaviť družstvo lepšie ako superpočítač

.martin Papšo .šport .šport

História športu ponúka na výber množstvo osobností, o ktorých by sa dalo písať. Ale šport nie je len samo športovanie. Je to aj zábava, politika či biznis. A nielenže s týmto sférami života niekedy úzko súvisí, ale sa nimi dokonca občas priamo stáva. Preto sme vybrali také osobnosti športovej histórie, ktoré mali výrazné presahy do iných oblastí a žiadny z článkov nebude „len“ o športe.

Billy Beane vie zostaviť družstvo lepšie ako superpočítač MICHAEL ZAGARIS/MLB PHOTOS/GETTY IMAGES 19. máj 2007 Oakland, USA: Generálny manažér Oakland Athletics Billy Beane s hráčom Nickom Swisherom v klubových priestoroch pred zápasom.

títo bývalí športovci teda nebudú nevyhnutne najrýchlejší, najsilnejší alebo najväčší. Niekedy dokonca pravý opak. Hlavným kritériom nebola ich športová výkonnosť, ale skôr výrazná stopa aj mimo svojho pôvodného športu. Nemajú prakticky nič spoločné a jediné, čo ich spája, je to, že ich aktívna športová činnosť je už históriou. A nielenže nemusia byť najlepší, nepôjde ani o najpopulárnejšie športy. Dalo by sa povedať, že skôr naopak. Veď koho už by u nás zaujímal šach alebo bejzbal? A teraz, keď už ste dostatočne odstrašení, môžeme začať s prvým z nich: Billy Beane. 

talent, čo sa nedokázal presadiť

William Lamar Beane III je celé oficiálne meno bývalého profesionálneho hráča bejzbalu. Volajme ho jednoducho Billy (aby sme si ho neplietli s Mr. Beanom). Prečo začínať sériu neznámym hráčom u nás málo populárneho športu? Nebojte sa, o bejzbale nemusíte vedieť nič a vlastne ani o športe všeobecne, aby ste dokázali pochopiť, prečo sa stal úspešným. Nejde totiž o jeho kariéru športovca. A aj keď sa neskôr preslávil ako manažér bejzbalového mužstva, nejde v skutočnosti ani o ten bejzbal. Ide o vnímanie fungovania vrcholového športu ako takého. Billy totiž naplno rozvinul myšlienku takého prístupu k tvorbe športového tímu, ktorý je použiteľný v akomkoľvek kolektívnom športe, prípadne možno aj mimo športu.

Billyho považovali za veľký talent a bejzbaloví skauti mu predpovedali hviezdnu kariéru. Podobne ako v NHL, aj v bejzbalovej lige (MLB), si kluby vyberajú talentovaných hráčov v drafte a následne majú výhradné právo s nimi uzatvoriť zmluvu. Billy mal v tom čase na výber – mohol ísť študovať na prestížnu univerzitu (kde by naďalej hral bejzbal) alebo uzatvoriť profesionálnu zmluvu s top mužstvom New York Mets. Vybral si druhú možnosť a, ako neskôr povedal, bolo to jeho jediné rozhodnutie motivované čisto peniazmi. A nedopadlo to veľmi dobre. Počas krátkej päťročnej kariéry sa športovo trápil, vystriedal niekoľko klubov a často ho posielali hrávať do nižších súťaží za farmárske družstvá. Jeho posledným klubom bol Oakland Athletics, kde ukončil hráčsku kariéru a začal pôsobiť ako hľadač talentov, ktorému sa hovorí aj skaut.

„Billy zostavoval družstvo z relatívne lacných hráčov, ktorých kombinácia vlastností vytvorila silný tím“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite