Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Futbal sa vracia domov

.michal Magušin .šport .šport

Pandémia koronavírusu ukrojila z prebiehajúcej sezóny anglickej najvyššej futbalovej súťaže sto dní. Aké príbehy prinieslo toto nezvyčajné obdobie a na čo sa fanúšikovia majú tešiť?

Futbal sa vracia domov PETER POWELL/AP/SITA Tréner Manchestru City Pep Guardiola dáva pokyny Raheemovi Sterlingovi. Zo zápasu obnovenej anglickej ligy Manchester City – Arsenal Londýn 3:0.

keď deviateho marca Leicester City zdolal na domácom King Power Stadium pred viac ako 32-tisíc divákmi Aston Villu 4:0, nikto netušil, že kolísku futbalu čaká dlhých sto dní nútenej prestávky. A práve birminghamská Aston Villa zvláštne a smutné obdobie ukončila 17. júna bezgólovým zápasom so Sheffieldom United. 

Duel, ktorý poznačila chyba videorozhodcu, ktorý neuznal čistý gól Sheffieldu, ukázal, ako sa zmenil svet najobľúbenejšieho športu planéty. A zmenilo sa veľa. Nejde len o prázdne tribúny či o možnosť vystriedať päticu hráčov namiesto tradičnej trojice. Ostatné tri mesiace totiž priniesli viacero príbehov, ktoré zostanú dlho v pamäti.

bolesť

Koronavírus si vybral svoju daň aj vo svete futbalu. Jedným z najsmutnejších príkladov pre toto konštatovanie je štúdia organizácie Edge Health, ktorá po analýze dát z britského zdravotníctva dospela k záveru, že počas odvetného zápasu Ligy majstrov medzi FC Liverpool a Atleticom Madrid došlo k šíreniu vírusu medzi fanúšikmi a v konečnom dôsledku to stálo život 41 ľudí. Odvetný duel osemfinálne Ligy majstrov sledovalo 11. marca priamo v hľadisku na Anfield Road 52-tisíc fanúšikov, pričom tritisíc miest patrilo hosťom z Madridu. 

Vedci odhadujú, že v čase, keď sa tento posledný veľký futbalový zápas v Anglicku pred zákazom podujatí odohral, bolo v Španielsku už 650-tisíc nakazených ľudí. V tom čase boli v Madride pre šíriaci sa vírus už čiastočné obmedzenia, napriek tomu tisíce fanúšikov do Anglicka cestovali. Výsledok zápasu (krutá prehra domácich 2:3 po dvoch góloch Llorenteho v predĺžení) už vo svetle ďalších udalostí zaujíma málokoho. Taliansky tréner Evertonu Carlo Ancelotti prezradil, že charizmatický tréner Liverpoolu Jürgen Klopp bol poriadne nahnevaný na to, že zápas sa vôbec za daných okolností odohral. „Hovoril som pred pár dňami s Kloppom a on mi povedal, že súhlas s odohratím zápasu Liverpool-Atletico bol podľa neho trestný čin. Myslím si, že má pravdu.“ Celú udalosť a jej dôsledky bude ešte vyšetrovať liverpoolska mestská rada v spolupráci s miestnou John Moores University.

Práve zápas City s Arsenalom, ktorý sa mal pôvodne odohrať 11. marca, bol prvou „obeťou“ korony. Zrušili ho, pretože sa ukázalo, že viacerí hráči Arsenalu sa nakazili vírusom počas zápasu Európskej ligy.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite