Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Marcel Merčiak: Dlhé čakanie na reštart

.marcel Merčiak .šport .šport

Futbal mal v minulosti zvláštnu moc aj v čase vojnových konfliktov. Počas koronakrízy bol však zrazu tak ako veľa súčastí nášho života vypnutý a je isté, že nájsť čarovný gombík, ktorý ho vráti do predkrízového stavu bude viac ako náročné.

Marcel Merčiak: Dlhé čakanie na reštart SITA

znepriatelené jednotky na západnom fronte I. svetovej vojny hrali počas vianočného prímeria v decembri 1914 proti sebe futbal. Futbalový zápas sa hral 31. mája 1942 počas nemeckej blokády Petrohradu. Mal to byť symbol nádeje pre zbedačené obyvateľstvo, na ktoré čakalo ďalších 20 mesiacov vyčerpávajúceho obkľúčenia. Dnes nezažívame vojnovú krízu, ale kde je najsilnejší moment futbalu v čase korony? Sú ním kampaňové videá FIFA s najväčšími legendami vyzývajúcimi na zodpovednosť a obozretnosť? Finančná pomoc hráčov či klubov po celom svete rôznym fondom, nadáciám, zdravotníctvu? Kde je koronavírusový symbol futbalu? 

Možno zostane ukrytý v množstve otázok, ktoré dnes zmietajú štruktúrami, vybudovanými v ostatných troch futbalových desaťročiach. Je celkom zrejmé, že na troskách pokrízového vývoja sa vo futbale bude len sotva točiť rovnaká špirála peňazí. Pred krízou sme dospeli do štádia, v ktorom sa vo veľkokluboch spotrebúvalo 60 – 80 percent zo stámiliónových obratov na platy hráčov. Trojmesačná absencia zápasov priniesla obrovské výpadky financií z vysielacích práv, marketingu či predaja vstupeniek. Hlavne preto sa najväčšie ligy sveta trasú, aby sa sezóna v Španielsku, Anglicku, Taliansku či Nemecku dohrala. Nad trávnikmi lietajú obrovské peniaze, hrozí prepad možno až tretiny či polovice klubových rozpočtov.

futbal pre peniaze

Premier League má najväčší televízny kontrakt v športovej histórii. Ak odohráte sezónu a nezískate v nej ani jeden bod, aj tak získate 168 miliónov libier. Prípadné uzavretie sezóny by mohlo mať fatálne následky a nejde tu len o liverpoolsku stratu už takmer istého prvého titulu po 30 rokoch. Aj preto boli kluby ochotné pristúpiť na akýkoľvek návrh rozsiahlych bezpečnostných opatrení či na neúčasť divákov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite