Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyrastal počas vojny, o miesto musel vždy bojovať. Malý veľký Modrič, najlepší futbalista planéty

.dávid Jackanič .šport

Po desaťročnom vládnutí Cristiana Ronalda s Lionelom Messim v novinárskej ankete Zlatá lopta sme sa v pondelok večer dočkali zmeny. Cenu pre najlepšieho svetového hráča roku 2018 získal hráč, ktorého mnohí až do tohto momentu považovali za jedného z najmenej docenených futbalistov – Luka Modrič.

Vyrastal počas vojny, o miesto musel vždy bojovať. Malý veľký Modrič, najlepší futbalista planéty Christophe Ena/AP/SITA

vyrastal počas chorvátskej vojny o nezávislosť. Keď mal šesť rokov, musel spoločne s mamou a súrodencami utiecť zo svojej rodnej dediny do neďalekého Zadaru. Jeho starého otca zavraždili srbskí rebeli, otec sa pripojil k chorvátskej armáde. Áno, v takýchto podmienkach sa rodia napríklad aj futbalové legendy. 

Spoločne s ďalšími chlapcami, ktorí museli utekať pred vojnou, hrali futbal na parkovisku pred hotelom, ale i na hotelových chodbách, kde spoločne s rodinou býval. V tej dobe začal navštevovať základnú školu, jeho otec ho neskôr zapísal do miestnej športovej akadémie. 

Keď mal pätnásť, pre jeho drobnú postavu ho odmietol Hajduk Split. O rok neskôr však podpísal svoj prvý profesionálny kontrakt, paradoxne, s najväčším rivalom Hajduku – Dinamom Záhreb. Do prvého tímu Dinama Záhreb sa však dokázal presadiť až po návrate z hosťovaní v Mostare a Zaprešici. Netrvalo dlho a v Diname sa vypracoval na jednu z opôr a začal ukazovať svoje „dirigentské“ schopnosti. 

Za Dinamo vyhral tri ligové tituly, dvakrát zodvihol nad hlavu i chorvátsky ligový pohár. Počas pôsobenia v Záhrebe si prvýkrát obliekol i reprezentačný dres Chorvátska. S Dinamom si zahral aj v Pohári UEFA, kde jeho mužstvo vyradilo slávny Ajax Amsterdam a titul v domácej súťaži dokázalo vyhrať s neuveriteľným, 28-bodovým náskokom. 

cesta do Premier League

Keď máte za sebou podobné úspechy, začnú si vás všímať veľkokluby. Tak aj Modriča – konkrétne Barcelona či londýnsky Arsenal. On si však vybral iný klub z Londýna – Tottenham. Tam ho zlákal vtedajší tréner „kohútov“ Harry Redknap. 

Ten mal vo veľkej obľube chorvátskych futbalistov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite