Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európsky hráč

.matúš Baňovič .šport .tvár týždňa

Je to historický úspech trnavského futbalu. Spartak Trnava prvýkrát postúpil do Európskej ligy. Výrazne mu v tom pomohla letná posila na hosťovaní. Slovenský reprezentant a dlhoročný hráč Viktorie Plzeň Marek Bakoš.

Európsky hráč MILAN KAMMERMAYER/PROFIMEDIA Marek Bakoš nikdy nepôsobil vo veľkom európskom klube.

keď som prichádzal do Trnavy, vravel som si, že pomôžem tímu,“ zamyslel sa 35-ročný rodák z Novej Bane po zápase, v ktorom Trnava postúpila cez slovinský klub Olimpija Ľubľana do Európskej ligy. A práve on, Marek Bakoš, sa o to aj významne zaslúžil. Sám má bohaté skúsenosti s európskym futbalom v drese Viktorie Plzeň. 

Slovenský futbalista začal s futbalom v rodnej obci. Jeho príbeh sa až tak nelíši od všetkych ostatných. Objavený talent v sebe nepotlačil, ale ďalej ho rozvíjal. Z Novej Bane odišiel ako tínedžer do Nitry, kde debutoval v prvej lige. Potom už jeho kariéra napredovala vlastným tempom. Prešiel do Púchova, kde sa z neho stal už vyzretý útočník, ktorých slovenský futbal potrebuje ako soľ. V jednej sezóne nastrieľal celkom deväť gólov, v tej nasledujúcej osem, čo sú na slovenskú ligu pomerne slušné čísla. 

Je pravda, že Bakoš nikdy nezakúsil pôsobenie vo veľkom európskom klube, hoci sa na zahraničnú cestu vydal. Svoje šťastie skúšal v ruskom tíme FK Šinnik Jarosľavl, no v prvej sezóne v tomto klube odohral iba dva zápasy. Úlohu v rozhodovaní, čo ďalej s futbalovou kariérou, zohralo aj to, že ruský klub práve po Bakošovej prvej sezóne zostúpil o ligu nižšie. Slovenský futbalista v Rusku potiahol ešte jednu sezónu, no bolo to skôr trápenie, a tak sa vrátil späť domov a začal hrať za Ružomberok. A tam si ho všimol český tréner Pavel Vrba, ktorý ho vzal so sebou do slávnej Viktorie Plzeň, kde Marek naplno zažiaril.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite