Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.športovec víkendu: Maratón pod dve hodiny? Treba lepšie tenisky, veľa repy a ďalší pokus

.filip Olšovský .šport

V sobotu ráno sa na okruh F1 v talianskej Monze postavila trojica bežcov. Ich cieľom bolo zabehnúť maratónsku vzdialenosť za menej ako dve hodiny. Podmienky mali ideálne.

.športovec víkendu: Maratón pod dve hodiny? Treba lepšie tenisky, veľa repy a ďalší pokus Luca Bruno/AP/SITA Víťazný Keňan Kipchoge zaostal za dvojhodinovým časom iba o 26 sekúnd a zabehol čas, ktorý bol o vyše dve a pol minúty rýchlejší, ako je aktuálny svetový rekord.

olympijský víťaz Eliud Kipchoge, držiteľ svetového rekordu v polmaratóne Zersenay Tadese a dvojnásobný víťaz Bostonského maratónu Lelisa Desisa sa na štart postavili už o trištvrte na šesť ráno. Ich beh bol pripravený do posledného detailu, od motorkárov, ktorí bežcom podávali pitie, aby oni nestrácali cenné sekundy pri stolíkoch s občerstvením, až po samotné miesto a čas behu, vybraté s vidinou najideálnejších podmienok.

Celá udalosť, nazvaná Breaking2 Project, mala v prvom rade zviditeľniť jej sponzora, firmu Nike. Popritom však mala konečne nájsť odpoveď na jednu z najväčších otázok svetovej atletiky – je v ľudských možnostiach zabehnúť vyše 40-kilometrovú trať za menej než dve hodiny?

„Kipchoge ukázal, že s použitím revolučných tenisiek by to už na ďalší pokus predsa len mohlo vyjsť.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite