Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.športovec víkendu: Ten, ktorý prerástol Kasparova

.filip Olšovský .šport

Minulý týždeň obhájil titul majstra sveta v šachu. Počas finále oslávil 26. narodeniny, no Magnus Carlsen už dávnejšie prekonal všetky legendy a sám si vymýšľa nové výzvy.

.športovec víkendu: Ten, ktorý prerástol Kasparova Richard Drew/AP/SITA Sergey Karjakin vpravo hrá proti Magnusovi Carlsenovi počas ôsmeho kola svetového šampionátu v šachu.

škandinávske aerolínie pripravujú pre pasažierov na medzinárodných letoch zaujímavú novinku. Na paneli pred sebou si cestujúci budú môcť zahrať šach proti nórskej superhviezde tohto športu Magnusovi Carlsenovi. Niežeby sa dvadsaťšesťročný Magnus s ponukou prepožičať svoju tvár nejakému výrobku stretol prvýkrát. Z vlastnej šachovej aplikácie mal však obzvlášť veľkú radosť. Vraj sa už nevie dočkať, keď si konečne bude môcť zahrať sám proti sebe či proti svojej mladšej verzii. A nebude si tak musieť vymýšľať nové a nové prezývky, pod ktorými vo voľnom čase hráva na online serveroch. Lebo, ako tvrdí, „občas si treba pripomenúť, aké je to vyhrať partičku šachu.“

Počas svojej kariéry vyhral Magnus Carlsen takých partičiek tisícky. Aj keď so šachom začal pomerne neskoro, ako osemročný, o necelých päť rokov už mal na konte titul šachového veľmajstra. V roku 2009 si za trénera najal ruskú šachovú legendu Garriho Kasparova. Dvojica spolu vydržala len necelý rok, no Carlsenov talent rozkvital ďalej. V roku 2013 sa tešil z titulu majstra sveta a začiatkom nasledujúceho roka už pri jeho mene svietil rating 2 882, najvyššie hodnotenie, aké kedy ktorýkoľvek šachista dosiahol. Asi netreba dodávať, že držiteľom predošlého rekordu nebol nikto iný, než Garri Kasparov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite