Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česko vyhralo majstrovstvá sveta v hokeji

.sita .šport

Česko v Prahe zdolalo Švajčiarsko 2:0. Český tím tak získal siedme zlato v ére samostatnosti.

Česko vyhralo majstrovstvá sveta v hokeji SITA/AP Photo/Petr David Josek

hokejová reprezentácia Česka sa stala víťazom majstrovstiev sveta 2024 v domácom prostredí. Zverenci trénera Radima Rulíka v nedeľňajšom finále v Prahe zdolali výber Švajčiarska 2:0. Rozhodujúci gól zaznamenal hviezdny útočník David Pastrňák v 50. minúte, poistku dal v posledných sekundách súboja David Kämpf.

Zaujímavosťou je, že ak postúpili do finále, tak v ňom neuspeli iba raz  – v Lotyšsku 2006. V ére samostatnosti sa prebojovali do svojho ôsmeho finále a zaujímavosťou je, že v súboji o zlato prehrali zatiaľ iba raz. Vo finálovom stretnutí domáci výber oplatil súperovi prehru zo základnej skupiny 1:2 po samostatných nájazdoch. Česi uspeli vo finále napriek tomu, že sa museli zaobísť bez dištancovaného obrancu Jana Ruttu, ktorý dostal trest na jedno stretnutie za faul lakťom, ktorým sa v sobotňajšom semifinále prezentoval na Švéda Isaca Lundeströma.

Švajčiari si zahrali tretie finále a opäť šampionát končili prehrou. Striebro majú aj z roku 1935, vtedy sa však hrala ešte finálovú skupina v inom formáte. Pri súčasnom systéme boli strieborní aj v rokoch 2013 a 2018.

Najužitočnejším hráčom celého turnaja sa stal švajčiarsky útočník Kevin Fiala, ktorý bodoval vo všetkých dueloch Helvátov s výnimkou finále Stal sa aj najlepším útočníkom podľa direktoriátu turnaja a dostal sa tiež do výberu All Stars. Vo výbere All Stars mu spoločnosť robia brankár Lukáš Dostál, obrancovia Roman Josi a Erik Karlsson aj útočníci Dylan Cozens a Roman Červenka. Podľa direktoriátu sa najlepším gólman Dostál a najlepším obrancom Josi. Bez individuálneho ocenenia zostal najproduktívnejší hráč MS Američan Matt Boldy.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite