Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Byť jednorodičom nie je tragédia, ale výzva

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť .spoločnosť

Jednorodičia sa snažia vychovať z detí dobrých ľudí, zároveň sa musia starať o domácnosť, chodiť do práce a byť mamou i otcom zároveň. „Je dôležité, aby človek, ktorý vychováva dieťa sám, nevyhodnotil samotu ako prekliatie, ale ako výzvu. Nemá byť len trpiteľom, má žiť svoj vlastný život,“ upozorňuje psychologička Barbora Kuchárová. Mnohí dokazujú, že sa to dá.

Byť jednorodičom nie je tragédia, ale výzva FOTO SOLSTOCK/GETTY IMAGES Jednorodič je charakteristický tým, že svoje potomstvo vychováva sám a živí sa väčšinou niekoľkými prácami naraz.

jednorodičovské rodiny nemusí tvoriť len rodič, ale aj starý rodič či opatrovník, ktorý dieťa alebo deti vychováva sám. Práve táto časť obyvateľstva čelí zvýšenému riziku ohrozenia chudobou či sociálnym vylúčením, nehovoriac o prípade, ak je jedno alebo viacero detí zdravotne znevýhodnených. Výzvou sú i práve prebiehajúce letné prázdniny.

jednorodič slovenský

„Jednorodič slovenský je charakteristický tým, že svoje potomstvo vychováva sám. Živí sa väčšinou niekoľkými prácami naraz a je povestný svojou nezlomnosťou. Zvyčajne obýva prenájmy, prežiť dokáže aj v ubytovniach. Jednorodič slovenský (Monoparentus slovakus) je ohrozený druh, ktorý potrebuje našu pomoc,“ predstavila nový ohrozený druh Eva Marková, riaditeľka a spoluzakladateľka Jeden rodič, v tlačovej správe.

Podľaou niekoľkými prácami naraz. tejto neziskovej organizácie tvoria 80 percent všetkých jednorodičov ženy. Ako teda vyzerá priemerný človek, ktorý ju žiada o pomoc? Je to matka, ktorá má 39 až 43 rokov, s dvomi alebo tromi maloletými deťmi. 

Pojem jednorodič je všeobecne používaný, no pre slovenskú legislatívu je neznámy. Náš sociálny systém nerozlišuje, či ide o rodinu s jedným, alebo dvomi rodičmi. V oboch prípadoch môžu poberať štátne sociálne dávky, ako aj pomoc v hmotnej núdzi a dotáciu na podporu výchovy. Ak sa rodičia dieťaťa rozviedli a jeden z nich na výchovu neprispieva, tak má druhý rodič možnosť požiadať o náhradné výživné hradené štátom. Špeciálne sadzby dane alebo niektorých dávok, ako je to v zahraničí bežné, u nás nemáme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite