Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francis Fukuyama: Demokracia v USA je ohrozenejšia ako inde

.francis Fukuyama .spoločnosť .politika

V posledných rokoch mnohí často a radi lomia rukami nad stavom globálnej demokracie: konkrétne nad nástupom autoritárskych veľmocí ako Rusko a Čína aj nad úpadkom demokratických hodnôt v zavedených aj nových demokraciách po celom svete. Neviem, či sa to trochu nepreháňa.

Francis Fukuyama: Demokracia v USA je ohrozenejšia ako inde MELISSA SUE GERRITS/STRINGER/GETTY IMAGES 5. august 2023 Columbia, Južná Karolína, USA: Bývalý prezident Donald Trump reční na 56. výročnej večeri Silver Elephant Dinner, ktorú organizuje Republikánska strana tohto amerického štátu.

úzkosť zo stavu demokracie je, samozrejme, do značnej miery oprávnená a pochopiteľná, no v konečnom dôsledku sa nazdávam, že mnohé tie žalospevy príliš dramatizujú. Komplexné pojednanie o aktuálnych trendoch by si vyžadovalo viac priestoru, ja skôr zrýchlene prinášam tieto postrehy:

Po prvé, Rusko aj Čína pôsobia dnes menej impozantne, než sa zdali pred niekoľkými rokmi. Rusko ťahá na Ukrajine za kratší koniec a Čína zažíva masívne spomalenie ekonomického rastu. Tieto nezdary sú pritom jasným výsledkom nekvalitného rozhodovania a nekvalitné rozhodovanie je neoddeliteľnou vlastnosťou autoritárskej vlády.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite