Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európa sa sfarbuje do odtieňa populizmu

.dalibor Roháč .spoločnosť .politika

Španielsko sa vo svojich júlových parlamentných voľbách len tak-tak vyhlo tomu, aby sa zaradilo medzi krajiny s vládou populistických alebo krajne pravicových strán. Aj tak sa zoznam týchto krajín zväčšuje. Čo to však znamená v praxi?

Európa sa sfarbuje do odtieňa populizmu JORGE GIL/EUROPA PRESS NEWS/GETTY IMAGES 12. máj 2023 Valencia, Španielsko: Santiago Abascal, líder strany Vox, na začiatku predvolebnej kampane. Táto strana si z minulosti nesie mnoho záťaže, napríklad pretrvávajúcu pachuť frankizmu.

prípady Poľska a Maďarska sú notoricky známe, ale realita je taká, že podobné politické sily – donedávna vnímané ako neprijateľné – dnes majú istú mieru moci v Taliansku, Fínsku či vo Švédsku.

Mali by sme jasať nad tým, že hrozba demokracii bola v Španielsku porazená? Že bola porazená hrozba voči EÚ ako takej? Isteže, španielska pravicová strana Vox si z minulosti nesie mnoho záťaže, napríklad pretrvávajúcu pachuť frankizmu, ktorá sa občas prejaví volaním po „návrate do roku 1936“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite