Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zabudnutý rómsky holokaust na Slovensku

.inge Vagačová .spoločnosť .spoločnosť

Predstavu o charaktere rómskeho holokaustu vo vojnovom slovenskom štáte nám najlepšie pomôžu ilustrovať jednotlivé opatrenia, ktoré tu platili a boli jednoznačne namierené proti rómskej komunite.

Zabudnutý rómsky holokaust na Slovensku WIKIMEDIA COMMONS/USHMM Skupina rómskych väzňov v pracovnom tábore Bełżec v okupovanom Poľsku.

presný počet rómskeho obyvateľstva na území Slovenska počas existencie vojnového slovenského štátu nie je možné zistiť. Odhadom sa dá predpokladať, že na slovenskom území s výnimkou Žitného ostrova a ďalších Maďarskom anektovaných oblastí mohlo v rokoch 1939 – 45 žiť do stotisíc Rómov. 

Dôležitým faktom je, že v prvých rokoch vojny sa proticigánske vyhlášky na mnohých miestach v praxi neplnili. Existuje mnoho prípadov, keď sa „gádžovia“ Rómov zastali a nedali ich odviesť do pracovného útvaru. V niektorých obciach stačilo, aby sedliak vyhlásil o niektorom Rómovi, že ho potrebuje, a odvedenie sa nekonalo. Dôvody boli, pochopiteľne, najmä ekonomické. Ale existuje tiež mnoho otrasných výpovedí o tom, ako si pri odvádzaní Rómov počínali najmä gardisti, členovia fašistickej Hlinkovej gardy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite