Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minimálna mzda pána Ondruša

.róbert Chovanculiak .spoločnosť .týždeň v ekonomike

Poslanec za stranu SMER-SD Branislav Ondruš napísal komentár k minimálnej mzde. Predostrel v ňom argumenty za vyššiu minimálnu mzdu na Slovensku. Plné omylov. A keby len to.

Minimálna mzda pána Ondruša Boris Németh

v texte ma citoval a uviedol pri tom množstvo poloprávd až úplných zavádzaní, tak som sa rozhodol zareagovať. Hneď v úvode poslanec Ondruš varuje pred tým, že rodina s dvomi deťmi, kde rodičia zarábajú minimálnu mzdu, je na okraji chudoby. Tak moment. To možno platilo v roku 2010, keď bola minimálna mzda len o 66 % vyššia ako životné minimum. Dnes je minimálna mzda trojnásobok životného minima. Teda rodina z príkladu pána Ondruša zarobí mesačne v čistom 1300 eur, pričom životné minimum takejto rodiny je vo výške o čosi viac ako 600 eur. Pán Ondruš tak preháňa, keď tvrdí, že takáto rodina je na pokraji sociálnej odkázanosti. 

Do problémov sa však táto rodina určite dostane, ak jeden z rodičov, či obaja, prídu o prácu kvôli nezodpovednému zvyšovaniu minimálnej mzdy (pretože ich pracovné miesto zanikne). Alebo si tu prácu ani nenájde. A to je hrozba, ktorú pán Ondruš vo svojom texte ľahkovážne odignoroval. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite