Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keby sme nemali NATO, museli by sme si ho vymyslieť

.tomáš Valášek .spoločnosť .politika

Vladimir Putin je mocný líder schopný meniť kurz krajín a medzinárodných inštitúcií. Je tiež oveľa menej múdry a prezieravý, ako mu jeho slovenskí fanúšikovia pripisujú. Preto tie zmeny často vypália presne naopak, ako predpokladal.

Keby sme nemali NATO, museli by sme si ho vymyslieť FOTO BEATA ZAWRZEL/NURPHOTO/GETTY IMAGES 12. júl 2023 Vilnius, Litva: Lídri krajín G7 a Ukrajiny počas samitu NATO pri vyhlásení o spoločnej podpore Ukrajine.

žiadna inštitúcia neilustruje čaro ním nechceného tak dobre ako Severoatlantická aliancia. Vladimir Putin si predsavzal ju rozbiť alebo aspoň marginalizovať, lebo chráni menšie krajiny bývalého komunistického bloku, ktoré ruský líder považuje za sféru vplyvu Ruska. Lenže v praxi nik neurobil viac pre to, aby navrátil NATO do centra pozornosti svetových lídrov, ako práve ruský prezident.

Dlho to s tou marginalizáciou nevyzeralo beznádejne (hoci nie vďaka Putinovi). Osobne si pamätám rozpaky v NATO v roku 2013: o rok neskôr sa mala končiť misia v Afganistane (nakoniec sa tak stalo až o osem rokov neskôr) a vtedy aj múdre hlavy v bruselskej centrále dumali, čo po nej bude náplňou práce Aliancie. Balkánske vojny sa skončili. Apetít na ďalšiu intervenciu à la Afganistan vyprchal. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite