Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako Jeff Jorgensen vytvoril zo stránky mŕtvola.com najhodnotnejšiu firmu na svete

.juraj Medvec .spoločnosť .fenomén

Jedna z najúspešnejších firiem na svete začína v týchto dňoch tridsiaty rok svojej existencie. Zo zaprášenej garáže na predmestí Seattlu vybudoval najbohatší muž zemegule Jeff Bezos kultúrny fenomén dnešnej doby. Predstavujeme vám príbeh Amazonu a jeho zakladateľa.

Ako Jeff Jorgensen vytvoril zo stránky mŕtvola.com najhodnotnejšiu firmu na svete PAUL SOUDERS/GETTY IMAGES Zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Amazon Jeff Bezos v januári 1997 v americkom Seattli.

v roku 1975 v púštnom meste Albuquerque v Novom Mexiku v Spojených štátoch založili spolužiaci Bill Gates a Paul Allen malý rizikový startup. Mladí muži sa zameriavali na mikropočítačový softvér, podľa ktorého pomenovali svoju firmu Microsoft. V januári 1979 sa z Nového Mexika presťahovali do technologickej Mekky Spojených štátov, rozvíjajúceho sa mesta Seattle na severozápadnom cípe USA. Jedenásť rokov pred založením Microsoftu sa rovnako v Albuquerque narodil človek, ktorý Microsoft o niekoľko dekád zosadí z pozície najhodnotnejšej firmy na svete. 

dánsko-kubánske dedičstvo

Jeffrey Preston Jorgensen sa narodil do rodiny Teda a Jacklyn Jorgensenovcov. Ted mal mimoriadne netradičné povolanie. Syn dánskych prisťahovalcov bol hráč jednokolkového hokeja a chvíľu dokonca zastával post prezidenta prvého klubu jednokolkového hokeja na svete. Jeffova mama Jacklyn porodila, keď mala iba sedemnásť rokov a jej manžel Ted devätnásť. Mladý otec svoje rodičovské povinnosti nezvládal, veľa pil a rodina sa topila v dlhoch. 

Jacklyn už po pár mesiacoch spoločného života požiadala o rozvod, presťahovala sa naspäť k rodičom a dokončila strednú školu. Jeff sa so svojím biologickým otcom po rozvode svojich rodičov už nikdy viac nemal stretnúť. Ted Jorgensen niekoľko dekád vôbec netušil, že hviezdny miliardár Jeff – po novom už Bezos – je jeho syn. V apríli 1968, keď mal malý Jeff štyri roky, si jeho mama zobrala kubánskeho imigranta Miguela Bezosa. Z malého Jeffreyho Jorgensena sa tak stal Jeff Bezos.

Jeff Bezos na prelome tisícročí. Amazon sa po krátkej kríze stal najsilnejšiou e-commerce spoločnosťou na svete.CHRIS CARROLL/CORBIS/GETTY IMAGESJeff Bezos na prelome tisícročí. Amazon sa po krátkej kríze stal najsilnejšiou e-commerce spoločnosťou na svete.

Mladý Jeff s mamou a nevlastným otcom sa presťahovali na Floridu, kde navštevoval elitnú strednú školu a po hodinách pracoval v McDonald´s. Po úspešnom absolvovaní Floridskej univerzity prestúpil na inžinierstvo na Princetone, ktoré v roku 1986 skončil summa cum laude.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite