Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francis Fukuyama: Venujme ešte jeden pohľad neoliberalizmu

.francis Fukuyama .spoločnosť .politika

Výraz „neoliberalizmus“ niektorí používajú a niektorí vnímajú takmer ako nadávku. V ére rastúcej inflácie je však určite najvyšší čas opäť si preštudovať to, čo sa označuje za neoliberálnu agendu.

Francis Fukuyama: Venujme ešte jeden pohľad neoliberalizmu DIRCK HALSTEAD/GETTY IMAGES Milton Friedman (vpravo) s kolegami na stretnutí s prezidentom Ronaldom Reaganom v roku 1981.

v mnohých kruhoch sa výraz „neoliberalizmus“ používa vo všeobecnosti urážlivo. V ústach latinskoamerických populistov, ako je Cristina Fernández v Argentíne alebo Andrès Manuel López Obrador, to nie je nič iné ako označenie kapitalizmu, ktorý odsudzujú, pretože ho vnímajú ako zdroj všetkej nerovnosti a vykorisťovania.

Rozumnejšia definícia tohto termínu je však tá umiernenejšia, ktorú som použil v druhej a tretej kapitole svojej poslednej knihy Liberalism and Its Discontents, kde označuje špecifickú interpretáciu trhovej ekonomiky. Tá sa spája s ekonómami ako Milton Friedman a jeho spolupútnici z chicagskej školy, ktorí sformulovali široko poňatú kritiku štátnych zásahov do fungovania trhov založenú na hodnotení ekonomickej efektívnosti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite