Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Generál Pavel Macko: Pomoc Ukrajine nesmie zoslabnúť

.pavel Macko .spoločnosť .spoločnosť

Ukrajinci sa musia sústrediť iba na vlastné plány a nenechať sa vyrušovať našimi očakávaniami. O tom, či budú úspešní, rozhodne ich odhodlanie a vojenský um. Zbrane sú len nástrojom na dosiahnutie cieľa, nie jeho garanciou.

Generál Pavel Macko: Pomoc Ukrajine nesmie zoslabnúť MUHAMMED ENES YILDIRIM/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 28. máj 2023 Ukrajina: Ukrajinské delostrelecké batérie na frontovej línii Bachmut v Doneckej oblasti.

história sa neopakuje

Ruská ofenzíva sa zastavila už vlani v lete. Od tej doby Rusi nezaznamenali žiadny väčší úspech. Naopak, Ukrajincom sa podarilo zastaviť ich postup, donútiť ich stiahnuť sa od Kyjeva a zo severu. V rámci protiútokov sa im podarilo oslobodiť časť Chersonskej oblasti a oslobodiť Charkovskú oblasť. Odvtedy sa vojna zasekla. 

Rusi vykonali dlho obávanú mobilizáciu. V zime sa pokúsili sústrediť všetky dostupné sily a obnoviť ofenzívu. Po dlhých mesiacoch sa im podarilo za cenu obrovských strát obsadiť mestečko Soledar a dobyť jedno okresné mesto. Bachmut sa medzitým stal symbolom ukrajinského hrdinstva. WarMonitor, jeden z blogerov na Twitteri, každý deň končil správou „Bachmut Holds“ (Bachmut sa drží). 

Ruská zimná ofenzíva nápadne pripomína nemecký zúfalý pokus o poslednú protiofenzívu v decembri 1944. Vtedy sa Nemcom podarilo vo vedľajšom smere prekvapiť oddychujúce americké vojská v hornatom teréne v Ardenách. Sústredili tisícku tankov, elitné jednotky a udreli. Chceli sa prebojovať až k Antverpám a rozdeliť spojeneckú zostavu na dve časti. Nevyšlo im to. 

Rusi túto zimu nikoho neprekvapili. Za mohutného použitia delostrelectva a Wagnerových žoldnierov po desiatich mesiacoch obsadili Bachmut a začali ústup.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite