Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Everest. Tretí pól oslavuje 70 ľudských rokov

.peter Matuška .spoločnosť .spoločnosť

Že sa budem nebohou kráľovnou Alžbetou II. zaoberať ešte aj pri téme horolezectvo, tak to som fakt nečakal. Jej korunovácia mohla vo svete vzbudiť väčší imperiálny, politický aj náboženský rozruch.

Everest. Tretí pól oslavuje 70 ľudských rokov EDMUND HILLARY/WIKIMEDIA COMMONS 29. máj 1953: Tenzing Norgay na vrchole Mount Everestu na fotografii Edmunda Hillaryho.

nebyť dvoch ľudí, ktorí sa deň predtým vrátili z tretieho pólu Zeme. To je ten najvzdialenejší bod malej smiešnej planéty, ktorý sa otáča vo výške 8848 metrov nad morom medzi tým severným a južným. Tí dvaja páni boli Edmund Hillary a Tenzing Norgay, ktorí sa práve vtedy vrátili z Mt. Everestu. Na konci mája v roku 1953. Pred 70 rokmi to bolo pre ľudstvo niečo porovnateľné s letom do vesmíru.

Mrzí ma, že píšem o niečom, čo som nevidel a nezažil, a mám to len sprostredkovane. Od ľudí, ktorých ale baví štverať sa do výšok, z ktorých mne býva zle, aj keď som sa tomu štveraniu vo všetkých našich tatrách, rajoch a karpatoch nevyhol. Tak to berte ako amatérčinu. Podobnosť s postavami, situáciami a výkonmi v príbehu nie je vôbec fiktívna. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite