Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gedmin, Kristol: Európa, spoločenstvo zmenené vojnou

.jeffrey Gedmin .bill Kristol .spoločnosť .spoločnosť

Pojem Zeitenwende – významný obrat, zmena prístupu, najmä v politike – od začiatku vojny na Ukrajine nie je čisto nemecká záležitosť. Putin svojou agresiou zariadil Zeitenwende pre celú Európu – ešte nedávno dobre živenú, spokojnú a trochu samoľúbu.

Gedmin, Kristol: Európa, spoločenstvo zmenené vojnou ABDULHAMID HOSBAS/GETTY IMAGES 24. február 2023 Berlín, Nemecko: Brandenburská brána nasvietená v ukrajinských farbách v rámci aktu solidarity s ukrajinským ľudom pri ročnom výročí napadnutia Ukrajiny Ruskom.

na začiatku roku 2023 sme my dvaja, autori tohto textu, spoločne absolvovali cestu po Európe a v rámci nej množstvo osobných, úprimných rozhovorov v Prahe a v Berlíne – s Čechmi, s Nemcami, ale aj s Fínmi, Dánmi, Litovcami, Poliakmi, Bielorusmi, Slovákmi, Rumunmi a Ukrajincami. Veľa sme sa počas nich dozvedeli o Európe, hoci asi treba upozorniť, že v podstate všetci, s ktorými sme takto hovorili, mali proukrajinské a proamerické postoje – čiže naše závery treba brať do úvahy s touto rezervou. V tom čase sa mnohí z týchto našich partnerov na rozhovor domnievali, že proputinovská a protiamerická lobby je skôr v defenzíve.

Podstatnejšie je však niečo iné: Zeitenwende – myšlienka, že stojíme na veľmi významnej, doslova transformačnej križovatke v čase a že na nej dochádza k obrovskej zmene – sa už netýka iba Nemecka. Európa ako celok zažíva svoj Zeitenwende. Kľúčovú zmenu postojov.

koniec dobre živenej a spokojnej Európy

Európa včerajška – povedzme, že od roku 1991 do roku 2021 – bola celkom iná. Bola to Európa mieru a dostatku, bola alergická na konflikt, mala vysoké, hoci občas nejasné a dokonca fantazmagorické nádeje, a v konečnom dôsledku sa prejavovala aj istou mierou uhýbania pred problémami a samoľúbosťou. Malígny nacionalizmus na Balkáne? Vojna Sadáma Husajna proti Kuvajtu? Tieto problémy boli zo strany Európy vnímané ako anomálie – posledné predsmrtné chrčanie minulosti, ktorá sa opierala o tvrdú silu a geostrategické uvažovanie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite