Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred 79 rokmi sa skončila 2. svetová vojna: Víťazstvo, sklamania, nádej

.tomáš Zálešák .spoločnosť

Tých podpisov kapitulácie nacistického Nemecka bolo viac. Ale posledný, definitívny a zvrchovane symbolický akt sa odohral v Berlíne, 8. Mája 1945 na konci dňa, v prítomnosti sovietskeho maršála G. Žukova a britského leteckého maršála A. Teddera, zástupcu veliteľa Hlavného štábu spojeneckých expedičných síl (SHAEF).

Pred 79 rokmi sa skončila 2. svetová vojna: Víťazstvo, sklamania, nádej commons.wikimedia.org Georgi Žukov pri podpise nemeckého kapitulačného dokumentu, Karlshorst, Berlín, Nemecko, 8. mája 1945

vzhľadom na pásmový posun času bolo už v Moskve 9. mája, dátum, ktorý sa stal oficiálnym v ZSSR a dodnes je oficiálnym v Rusku. Rozdiel v datovaní by bol z vecného hľadiska drobnosť, stal sa však jednou zo súčastí celej symboliky nového rozdelenia Európy v novej ére.

Vojna, ktorá začala v Európe 1. septembra 1939 sa skončila. Ale druhá svetová vojna sa netýkala len Európy. V Ázii sa bojovalo predtým aj potom. Japonsko podpísalo kapituláciu až 2. septembra 1945; od čias, keď jeho vojská vtrhli do Mandžuska v roku 1931 sa udialo mnoho udalostí, ktoré sa nemenšou mierou podpísali na stave sveta, ktorý sa z druhej svetovej vojny vynoril, a ktorého dedičmi sme aj my.

kto je hlavný víťaz?

Odpoveď na otázku, kto bol hlavný víťaz druhej svetovej vojny sa komplikuje inými otázkami, s ktorými sa čiastočne aj mieša. Víťazstvo môžeme pomeriavať negatívne: koho sme porazili, čo sa tým podarilo odvrátiť? Alebo pozitívne: čo sme tým pre seba, pre svet, pre budúcnosť dosiahli? V prvom zmysle je víťazstvo jasné: porážka nacistického Nemecka je hodná oslavy; bolo to víťazstvo nad nezmerným zlom, akútnou hrozbou pre ľudstvo. Pokiaľ však ide o druhú, pozitívne formulovanú rovinu: víťazstvo bolo pre každého v niečom iné a v niečom tragické.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite