Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francis Fukuyama: Umelá inteligencia, technológie, rovnosť

.francis Fukuyama .spoločnosť .spoločnosť

Technologické zmeny mali odjakživa obrovský dopad na spoločnosti a ekonomiky. Dopad, ktorý bolo ťažké vopred odhadnúť, a ešte aj zo spätného pohľadu je pomerne ťažké ho zhodnotiť. Čo urobí s rovnosťou a stavom demokracie umelá inteligencia?

Francis Fukuyama: Umelá inteligencia, technológie, rovnosť ROB PINNEY/GETTY IMAGES 11. október 2022 Londýn, Spojené kráľovstvo: Umelkyňa a androidka Ai-Da predniesla prejav Výboru pre komunikáciu a digitálne technológie Snemovne lordov o budúcnosti umelej inteligence v umeleckom svete.

veľké technické vynálezy a technologické postupy priemyselnej éry – fosílne palivá, masová výroba, rozhlas, televízia, jadrová energia – si vyžadovali fungovanie vo veľkom, z čoho vyplývalo, že posúvali svet ku koncentrácii moci. Nedá sa poprieť, že aj ony zohrali svoju rolu pri nástupe veľkých diktatúr, ktoré prišli v 20. storočí, tak ako hrali rolu v rozvoji veľkých priemyselných kombinátov, ktoré si ich boli schopné vyvinúť a následne využívať. Napokon ich museli skrotiť a zregulovať až demokracie, aby sa pozitíva z nich čerpané mohli rovnomernejšie rozšíriť.

Príchod digitálnych technológií v druhej polovici 20. storočia pôsobil od samého začiatku dojmom demokratizačného procesu, pretože tieto technológie distribuovali informácie, a teda aj moc, veľmi široko a s nízkymi nákladmi. Robili to asi až trochu príliš efektívne, pretože rozrušili hierarchie, ktoré dovtedy certifikovali a šírili informácie – napríklad dávne zavedené mediálne firmy, vlády, univerzity a iné elitné inštitúcie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite