Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred 73 rokmi komunisti vydrancovali kláštory

.marian Jaslovský .spoločnosť

Pre komunistov boli cirkvi nepriateľské, pretože otvárali ľuďom aj iný spôsob zmýšľania ako poslušný život v diktatúre. Dnes si pripomíname jednu z najbrutálnejších komunistických proticirkevných represií - Akciu K, známu aj ako barbarská noc.

Pred 73 rokmi komunisti vydrancovali kláštory WIKIPEDIA Pamätná tabuľa rehoľníkom na nútených prácach pri stavbe Priehrady mládeže.

presne o polnoci z 13. na 14. apríla 1950 Štátna bezpečnosť s komunistickou milíciou násilím vnikla do 56 mužských kláštorov, rehoľných domov a farských úradov na Slovensku. Spustila násilnú likvidáciu mužských kláštorov a internáciu. 

Cieľom akcie bolo donútiť rehoľníkov, aby zanechali rehoľný život, prípadne podľa možnosti začali s komunistami spolupracovať. Jej zámienkou bola vymyslená protištátna činnosť. Život v sústreďovacích kláštoroch nemal ďaleko od väzenia alebo komunistických lágrov. Okrem násilia akciu sprevádzalo vandalské ničenie a rabovanie cenných artefaktov. Akcia vyvolala vlnu solidarity a vznik tzv. tajnej cirkvi. 

Komunistom sa síce za jednu noc podarilo zlikvidovať všetky mužské kláštory, ale rády ako také sa im zlikvidovať nepodarilo. Jeden zo svojich cieľov – zmenu spoločnosti na ateistickú – sa im nepodarilo uskutočniť za celý čas svojho „panovania“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite