Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prečo je zákaz spaľovacích motorov prehnaný?

.juraj Petrovič .spoločnosť .spoločnosť

EÚ chce od roku 2035 zakázať spaľovacie motory. Iniciatíva, ktorá má pomôcť zachrániť planétu, sa môže zdať chvályhodná, ale tak ako mnohé iné opatrenia, a to nielen v EÚ, ale všeobecne zo strany štátnych orgánov, je prepálená. Prečo?

Prečo je zákaz spaľovacích motorov prehnaný? WENGEN LING/GETTY IMAGES Svet sa postupne pripravuje na budovanie infraštruktúry na dobíjanie elektromobilov. Ako to zvládne Slovensko, ukáže budúcnosť.

cestná doprava je zodpovedná za takmer 75 percent emisií oxidu uhličitého pochádzajúcich z dopravy. Druhé a tretie miesto zaberajú s niečo vyše desiatimi percentami takmer rovnako letecká a lodná doprava. Preto by sa mohlo zdať, že snaha zrušiť používanie spaľovacích motorov v cestnej doprave dáva zmysel. Koniec koncov, existujú alternatívy – elektromobilita, prípadne vodíkové vozidlá s palivovými článkami. To sú v podstate tiež elektromobily, len zdrojom elektriny pre ich pohon nie je batéria, ale palivový článok, ktorý vyrába elektrinu reakciou vodíka so vzdušným kyslíkom.

Najbežnejšie palivá, ktoré sa dnes používajú v doprave, od automobilovej cez lodnú až po leteckú, sú ale stále fosílne palivá. Tie sa vyrábajú z ropy a ich spaľovaním sa uvoľňuje oxid uhličitý. Benzín, nafta, letecký benzín či ťažký ropný olej ale zďaleka nie sú jediné palivá, ktoré sa dajú použiť v spaľovacom motore. A v tom je práve základný problém so všeobecným zákazom spaľovacích motorov. Paleta palív pre ne je totiž podstatne širšia a zahŕňa aj druhy palív, ktoré sú prinajmenšom uhlíkovo neutrálne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite