Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyvezú, nevyvezú? Perverzita ľudáckeho „humoru“ a propaganda

.marian Jaslovský .spoločnosť

Pred 84 rokmi, 14. marca 1939, sa prerušila nedlhá história Československa a vznikli dva územne okyptené útvary: Protektorát Čechy a Morava a vazalský slovenský štát.

Vyvezú, nevyvezú? Perverzita ľudáckeho „humoru“ a propaganda

slovensko bol štát, ktorý nechal dobrovoľne vyviezť 70-tisíc svojich obyvateľov do táborov smrti a za každého ešte zaplatil 500 ríšskych mariek. Pričom to nebola žiadna podmienka prežitia, Dáni napríklad deportácie odmietli a za svojich spoluobčanov sa postavili.

Slováci si, naopak, deportácie doslova užívali – teda hlavne majetok, ktorý po Židoch zostal. Antisemitizmus bol absolútne pevnou súčasťou štátnej doktríny a doslova ľudových tradícií. Spomeňme si na jeden z jeho prejavov: Nenávisť ku krčmárom, ktorí boli podľa osvietencov dôvodom alkoholizmu slovenského národa. Teda nie tí sú na vine, čo alkohol chcú, ale tí, ktorí im ho nalejú. Podobá sa to na aj modernejšie výpady proti bankárom, ktorí si dovoľujú brať za pôžičky úroky – podľa antisemitských hlásateľov je to židovská nehoráznosť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite