Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo musí robiť Európa rok po ruskej invázii

.dalibor Roháč .spoločnosť .spoločnosť

Vojna Ruska proti Ukrajine zmenila hlboko zakorenené predstavy o európskej bezpečnosti. Bude však nová európska strategická zrelosť vystavená príliš ťažkým skúškam a hrozí jej odpor?

Čo musí robiť Európa rok po ruskej invázii NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO/GETTY IMAGES 9. február 2023 Brusel, Belgicko: Predsedníčka EK Ursula von der Leyen, Volodymyr Zelenskyj a predseda Rady EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Charles Michel na zasadnutí Európskej rady.

rok po začiatku vojny Ruska proti Ukrajine sa v rámci západných elít podľa všetkého sformovali tri pevné presvedčenia. Po prvé, západné demokracie prejavili mimoriadnu jednotu a odhodlanie pomáhať Ukrajine, aby porazila Rusko. Po druhé, Zeitenwende, tá zmena éry, ktorú muselo prijať Nemecko a celý starý kontinent, je ozajstná – nikto sa nevracia k pôvodnej ľahkovážnosti, s akou sa utvárali vzťahy s Ruskom. Po tretie, Ukrajina si vyvolila svoju budúcnosť – európsku, demokratickú – a Rusko ju už  z tejto cesty nestiahne.

Riziko, ktoré sa týchto troch konceptov týka, nespočíva v tom, že by boli mylné. Kdeže, sú naozaj bližšie k pravde ako k ilúziám. Ale ak z nich Európania urobia centrálne prvky novej „sedliackej múdrosti“, môže sa stať, že zabudnú na ostražitosť. Čím viac lídrov v Európe bude tieto pravdy pokladať za samozrejmé a očividné, tým je pravdepodobnejšie, že napokon sa neuskutočnia.

Samozrejme, vysvetlím to. Po prvé, pomáha Ukrajine Západ vyhrať vojnu? Istotne – a politickí lídri z oboch brehov Atlantiku, ktorí dali Ukrajine k dispozícii zbrane, muníciu a iné vojenské i nevojenské zdroje, si zaslúžia pochvalu. Ale západná vojenská pomoc postupuje podľa vzorca, ktorý akoby sa pokúšal vybalansovať imperatív pomoci Ukrajincom, aby sa ubránili, obranou proti vnímaným rizikám ruskej eskalácie. V prvých dňoch vojny dostali Ukrajinci javeliny, stingery a NLAW. Až po váhaní aj raketové systémy ako HIMARS alebo po dlhom čase aj tanky, aké má NATO. A až teraz sa spomínajú americké stíhačky.

Postupné zvyšovanie pomoci má iste svoje pozitíva, žiaľ, zároveň odďaľuje vyhliadku jasného víťazstva Ukrajiny. Keď sa tento prístup „pomoci po kvapkách“ skombinuje s ukrajinskou statočnosťou na bojisku, síce zastavuje ruský postup – zatiaľ –, ale nemusí stačiť na obnovenie Ukrajiny v jej právne uznaných hraniciach.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite