Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skok na koňa Milana Hamadu

.peter Zajac .spoločnosť .nekrológ

S Milanom Hamadom (* 9. september 1933, Veľká – † 13. február 2023, Bratislava) odchádza vo veku nedožitých deväťdesiatich rokov jedna z najväčších osobností slovenskej kultúry dvadsiateho aj prvej tretiny dvadsiateho prvého storočia.

Skok na koňa Milana Hamadu MATÚŠ ZAJAC

celoživotné pôsobenie Milana Hamadu bolo mnohorozmerné a mnohovrstevné. Bol  kultúrnym historikom a teoretikom, literárnym vedcom a kritikom, kultúrnym redaktorom, pedagógom, editorom, svedkom čias. Zažil detské roky prvej Československej republiky a vojnového Slovenského štátu, mladosť v povojnovom Československu, dospelosť v komunistickom a ponovembrovom Československu, starobu v samostatnej Slovenskej republike. To je na jeden ľudský život viac ako dosť. Patril v generácii ohýbaných chrbtov k nemnohým, čo si zachovali rovnú chrbticu a ľudskú integritu. 

Novodobá slovenská kultúra je v jednom zvláštna: Neodpúšťa tým najlepším. Tak to bolo aj s Milanom Hamadom. Jedni mu vyčítali, že sa vydeľuje spomedzi ostatných, chce byť odlišný a neprislúcha, niktoši mu nevedeli prísť na meno a ničomníci ho denuncovali, nikdy mu neodpustili, že je Milanom Hamadom, ktorý sa neprispôsobil vonkajším tlakom. No preňho platilo havlovské: „Nádej jednoducho nie je optimizmus. Nie je to presvedčenie, že niečo dobre dopadne, ale istota, že má niečo zmysel – bez ohľadu na to, ako to dopadne.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite