Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pripomíname si finále Anticharty

.marian Jaslovský .spoločnosť

Keď na počiatku roku 1977 skupina odvážlivcov na čele s Václavom Havlom a Pavlom Kohoutom skritizovala socializmus v prehlásení Charta 77, komunisti sa rozhodli pre odvetný úder. Zrodila sa Anticharta. Išlo o podpisovú kampaň významných osobností, najmä z oblasti kultúry, odsudzujúcu Chartu 77. Okrem iného anticharta legitimizovala prenasledovanie chartistov a cieľom bolo aj odradiť ďalších potenciálnych signatárov Charty 77.

Pripomíname si finále Anticharty SITA/Marek Mrviš

okrem fyzických perzekúcií voči samotným signatárom sa rozbehla aj propagačná kampaň, ktorá mala ukázať, že ide o skupinku morálne skazených ľudí, ktorí sú totálne odtrhnutí od spoločnosti.

Predohrou bol článok v Rudom Práve. Úvodník z 12. januára proti signatárom Charty sa volal „Stroskotanci a samozvanci“, text zodpovedal titulku. 

Potom nasledovala vyše dvojtýždňová mediálna masáž v televízii i rozhlase, ako aj vo všetkých denníkoch. No a finále sa začalo 28. januára 1977. Komunisti zvolali do Národného divadla celebrity, aby podpísali prehlásenie, odsudzujúce Chartu 77, ktorú väčšina z nich ani nečítala. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite